Przeziębienie jesienno-zimowe

Wiele osób dotyka przeziębienie jesienno-zimowe. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie tych pór roku jesteśmy szczególnie narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje. Wpis Bartosza Gurana pomoże Ci rozwiać wiele wątpliwości. Zapoznaj się z nim, aby poznać sposoby na poradzenie sobie z infekcjami, a także środki, które ułatwią Ci poprawę odporności.

Pierwszym i najbardziej oczywistym pytaniem, jakie należy zadać, jest to, dlaczego kaszel, przeziębienia i grypa (zwane łącznie infekcjami górnych dróg oddechowych) występują powszechnie w naszej populacji w okresie zimowym, a prawie znikają w miesiącach letnich. Odpowiedź ma wiele wspólnego ze strukturą układu odpornościowego i sposobem, w jaki wchodzi on w interakcje ze środowiskiem.

Układ odpornościowy, a przeziębienia jesienno-zimowe

Twój układ odpornościowy to sieć obrony, której zadaniem jest ochrona przed tysiącami tysięcy potencjalnie szkodliwych bakterii i wirusów, które brzęczą przez cały rok. Ten system ma dwa główne elementy. Wrodzony to – pierwsza linia obrony, która ma na celu przede wszystkim powstrzymanie najeźdźców przed wejściem do ciała. Składa się on z barier fizycznych (np. skóry i tkanek nabłonkowych płuc, nosa i jelit), barier chemicznych (np. wysoka kwasowość żołądka i płyn wydzielany przez kanały łzowe) i barier komórkowych (np. komórki fagocytujące, których zadaniem jest pochłonięcie najeźdźców).

Nabyty układ odpornościowy – druga linia obrony, wykorzystująca dużą liczbę różnych typów komórek. Które nie tylko komunikują się ze sobą, ale także współpracują, aby pomóc ciału rozpoznać i pokonać najeźdźców, którym udało się złamać linię obrony. Nabyta odporność jest przyczyną, dla której (zwykle) nie masz drugiego ataku tego samego wirusa po wyleczeniu się z początkowej choroby.

Nawet gdy nieznany patogen narusza początkową obronę, zdrowy nabyty układ odpornościowy może zapewnić, że każda następna choroba będzie trwać krócej. A także, że będzie mniej dotkliwa niż w innym przypadku. Te dwa składniki odpornościowe działają synergicznie, aby pomóc Ci obronić się przed najgorszym zimnem. Niestety mają znacznie trudniejszą pracę podczas zimnych, ciemnych miesięcy z następujących powodów: temperatura powietrza i centralne ogrzewanie – zimą powietrze jest zimne, dzięki czemu jest suche.

Ma to tendencję do osuszania tkanek nabłonkowych, które stanowią część wrodzonego układu odpornościowego. Szczególnie chronią przed problemami z zatokami. To z kolei zmniejsza ich wydajność, zwiększając prawdopodobieństwo infekcji. Sytuację pogarsza jeszcze centralne ogrzewanie, ponieważ zimne, suche powietrze staje się jeszcze suchsze po ogrzaniu. Zauważ też, że wbrew powszechnemu przekonaniu, ćwiczenia na świeżym powietrzu przy mokrej i wietrznej pogodzie rzadziej wywołują infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieje się tak ponieważ mokre powietrze jest mniej wysuszające dla gardła i nosa niż rześkie, zimne powietrze!

Przeziębienie jesienno-zimowe
Przeziębienie jesienno-zimowe

Jakość powietrza

Jak prawdopodobnie zauważyłeś, że pogoda na zewnątrz w zimie nie jest dobra! Oznacza to, że w większości domów i biur okna są mocno zamknięte, co nie tylko zatrzymuje powietrze, ale także bakterie i kurz unoszące się w powietrzu. Zwiększając ryzyko narażenia na patogeny. Jeśli pracujesz w dużym biurze, istnieje szansa, że system klimatyzacji wykona podstępną robotę. Dosłownie mieląc wydychane przez osoby zdrowe i chore powietrze!

Odżywianie – jest niezwykle ważne dla odporności. Niestety jakość naszego odżywiania często spada w miesiącach zimowych – w tym okresie naprawdę trzeba go zoptymalizować! Na przykład duży zapas witaminy A jest niezbędny do działania wrodzonego układu odpornościowego aby mieć optymalną wydajność. Jednak w zimie składniki odżywcze, takie jak witamina A (występująca w czerwonych, pomarańczowych i ciemnozielonych owocach i warzywach), mają zwykle mniejszy udział w diecie. Ponieważ wiele osób spożywa znacznie mniejsze ilości owoców i warzyw, preferując ciepłe, słodki i sycące jedzenie.

To samo dotyczy nabytego układu odpornościowego, który potrzebuje szerokiej gamy składników odżywczych do działania przy pełnym potencjale. Każdy niedobór tylko jednego składnika może negatywnie wpłynąć na odporność. To wyjaśnia, dlaczego Twoją odporność można wykorzystać jako doskonały barometr ogólnego stanu odżywienia. Nieprzerwany wzrost liczby problemów z górnymi drogami oddechowymi również nie jest przypadkiem.

Święta Bożego Narodzenia niezmiennie wiążą się ze zwiększonym spożyciem alkoholu (znanym środkiem obniżającym odporność), mniej niż zdrową sezonową dietą oraz zbyt częstym stresem i zmęczeniem towarzyszącym nam okresowo, które wyczerpują odporność!

Kluczowe składniki odżywcze dla odporności – biorąc pod uwagę powyższe fakty, jakie są podstawowe zasady wzmacniania odporności w miesiącach zimowych? Uważam, że najlepiej podzielić porady na dwa obszary. Codzienne odżywianie – tj. zasady diety, których należy przestrzegać codziennie, niezależnie od programu treningowego. Oraz odżywianie okołotreningowe – czyli o czym musisz pomyśleć przed, w trakcie i po treningu.

Przeziębienie jesienno-zimowe
Przeziębienie jesienno-zimowe

Codzienne odżywianie i jego wpływ na przeziębienie jesienno-zimowe

Kluczem tutaj jest zapewnienie, że Twoje ciało jest dobrze zaopatrzone we wszystkie składniki odżywcze wymagane dla zdrowia i odporności, co oznacza przestrzeganie diety najwyższej jakości. W miarę możliwości zapewnij że większość Twojej diety składa się z naturalnych, zdrowych produktów spożywczych. Z dużą ilością świeżych owoców i warzywa i minimalna ilość śmieciowych/szybkich/przetworzonych lub słodkich/rafinowanych produktów spożywczych. Codzienną dietę uzupełniaj albo standardowym produktem witaminowo-mineralnym lub specjalnym produktem dla sportowców o wysokiej zawartości składników. Upewnij się także, że Twoje spożycie alkoholu mieści się w zalecanych granicach zdrowia, ponieważ zbyt wiele może spowodować znaczną depresję immunologiczną.

Następujące składniki odżywcze i pokarmy są szczególnie ważne dla utrzymania maksymalnej odporności: Witamina A – można ją znaleźć w wątrobie, jajach, wszystkich pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, morele. Witamina C – znajduje się w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze i grejpfruty, kiwi, wszystkie jagody, również dobrze zaopatrzona w pomidory i paprykę. Witamina D – źródła to jajka, mleko, masło, olej z wątroby dorsza (patrz ramka na suplementach) i niektóre inne oleje rybne. Niezbędne kwasy tłuszczowe (tj. oleje omega-3 i omega-6), dobre źródła obejmują wszystkie tłuste ryby (pstrągi, sardynki, śledzie, łosoś, makrele, sardynki itp.) lub jeżeli nie lubisz ryb to tabletki z kwasem omega 3. A także nierafinowane produkty pełnoziarniste oraz orzechy i nasiona, zwłaszcza nasiona konopi, lnu, orzechów włoskich i dyni.

Minerały, cynk – niezbędny immunologiczny składnik odżywczy; dobrym źródłem są wysokiej jakości, chude kawałki mięsa oraz ryb i skorupiaków; występuje również w pełnych ziarnach oraz niektórych orzechach i nasionach, takich jak orzechy włoskie i pestki dyni. Selen – bogaty w nierafinowane produkty pełnoziarniste (np. chleb razowy), wszystkie owoce morza oraz niektóre orzechy i nasiona, zwłaszcza orzechy brazylijskie. Poza tym co najmniej raz dziennie w wypadku wszystkich aktywnych fizycznie potrzebne są komplety antyoksydantów. Nieoceniony jest codziennie spożywany czosnek lub czosnek bezwonny w tabletkach.

Strategia żywieniowa po treningu Przeziębienie jesienno-zimowe

W ostatnich latach wiele badań wykazało, że niskie spożycie węglowodanów jest związane ze zwiększonym poziomem hormonów stresu i obniżoną odpornością. Powodem jest to, że gdy zapasy węglowodanów są niskie, ciężkie ćwiczenia pobudzają katabolizm. W którym tkanka ciała (taka jak mięsień) ulega rozpadowi w celu zapewnienia energii. Katabolizm jest związany z wyższym poziomem krążących hormonów stresu, takich jak adrenalina i kortyzol, które mają negatywny wpływ na odporność. Jeśli więc masz skłonność do zimowych przeziębień, musisz spróbować i upewnić się, że oprócz powyższych ogólnych praktyk dietetycznych, przez cały czas utrzymujesz odpowiedni poziom węglowodanów. Tak aby nie ćwiczyć ze zmniejszonym poziomem węglowodanów mięśniowych (glikogen). Z katabolizmem jest związane spożycie około treningowo aminokwasów EAA oraz wysokiej jakości szybko wchłanialnych białek np. izolatów lub koncentratów białka serwatki.

Przeziębienie jesienno-zimowe
Przeziębienie jesienno-zimowe

Osobne miejsce w temacie odporności należy się probiotykom. Probiotyki mogą pośrednio wpływać na wyniki sportowe poprzez utrzymanie funkcji przewodu pokarmowego i zdrowie, zapobiegając immunosupresyjnym efektom intensywnych ćwiczeń fizycznych, oraz zmniejszając podatności na choroby. Istnieją poważne dowody wskazujące na to że probiotyki mogą zmniejszyć podatność na ostrą zakaźną biegunkę i jej powiązane objawy. Dowody z badań na pacjentach wskazują, że probiotyki zwiększają odporność gospodarza na infekcje górnych dróg oddechowych; jednak sam mechanizm nie jest opisany. Badanie skuteczności probiotyków u sportowców również daje taką możliwość pogłębić nasze zrozumienie związku między zmianami odporności i podatność na infekcje.

Zwiększona zachorowalność u sportowców

Długotrwałe, intensywne ćwiczenia mogą częściowo wynikać z zmian homeostazy, wywołanych wysiłkiem zaburzenia w komórkowych i hormonalnych aspektach odporności, z ostrymi i przewlekłymi zmiany w wydzielaniu białek przeciwdrobnoustrojowych. Wiele indukowanych wysiłkiem zmian odporności jest podobnych do zmiany związanej z innymi formami stresu, takimi jak brak snu, starzenie się i stres psychiczny. Jeśli probiotyki mogą bezpośrednio poprawić układ immunologiczny u sportowców, więc mogą być również odpowiednie do poprawy u innych osób narażonych na regularne stresy, takie jak właśnie warunki jesienno-zimowe. Pozytywna rolę i skuteczność suplementów probiotycznych w zwiększaniu odporności, została przebadana. Probiotyki przeciwdziałają upośledzeniu układu immunologicznego i osłabieniu wywołanym ćwiczeniami lub stresem.

Zainteresowanie zastosowaniem probiotyków w celu poprawy zdrowia koncentruje się głównie na ich zdolności modulowania różnych czynników układu odpornościowego. Aby funkcjonować jako skuteczne środki profilaktyczne przeciwko powszechnym chorobom, probiotyki muszą się nasilać wrodzone i nabyte elementy śluzówkowego układu odpornościowego. W pierwszej linii obrony układ odpornościowy błony śluzowej ma kluczowe znaczenie dla ochrony przed atakującymi patogenami. Układ odpornościowy błony śluzowej składa się z fizycznego (śluzu), molekularne (białka przeciwdrobnoustrojowe) i składników komórkowych, które działają synergistycznie aby zapobiec inwazji drobnoustrojów na ciało. Rozregulowanie lub upośledzenie układ odpornościowego i błony śluzowej przyczyni się do szeregu chorób zapalnych. Takich jak infekcje, przeziębienia, ale tez tak poważne jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i celiakia, a także zwiększona podatność na raka.

Przeziębienie jesienno-zimowe
Przeziębienie jesienno-zimowe

Czy suplementy pomagają zwiększyć odporność?

O tej porze roku jesteśmy bombardowani reklamami suplementów. Twierdzą one, że zwiększają naszą odporność, ale ile naprawdę robi to, co mówią reklama? Niestety odpowiedź brzmi – niewiele. Złożoność tego układu jest taka, że nie ma ani jednej magicznej pigułki wzmacniającej odporność. Jednak niektóre produkty zostały przebadane naukowo i warto je rozważyć. Należy jednak pamiętać, że żadna ilość suplementów nie może zrekompensować złej, codziennej diety!

Olej z wątroby dorsza

Istnieje od wieków, a obecnie dowody naukowe sugerują, że babcia naprawdę wiedziała najlepiej! Olej z wątroby dorsza jest wyjątkowo bogaty w witaminy A i D. Omówiłem już witaminę A, ale nowe badania wskazują, że witamina D jest silnym stymulantem immunologicznym. Rzeczywiście, ponieważ możemy syntetyzować i przechowywać witaminę D w skórze pod wpływem wiosennego i letniego słońca, niektórzy badacze uważają obecnie, że ten podwyższony poziom witaminy D jest głównym czynnikiem naszej poprawionej odporności w miesiącach letnich. Należy jednak pamiętać, że gromadzenie zwiększonego poziomu D podczas suplementacji wymaga czasu i najlepiej jest rozpocząć suplementację witaminę D3+K2 wczesną jesienią, aby uzyskać maksymalną ochronę.

Witamina C przeziębienie jesienno-zimowe

Pojęcie, że witamina C może być korzystna w zwalczaniu przeziębienia, jest uważane przez większość opinii publicznej za uniwersalną prawdę, ale niestety dowody są nieco mieszane. Niektóre badania wykazały, że suplementacja witaminą C zmniejsza częstość występowania infekcji, podczas gdy inne badania nie wykazały żadnych korzyści. Podsumowując, dowody sugerują, że opłacalna jest niewielka codzienna suplementacja (około 500-1000 mg).

Multiwitamina/minerał

Chociaż ważne jest, aby zapewnić najwyższą jakość diety, codzienna multiwitamina/minerał o szerokim spektrum może być nieodzowne, aby upewnić się, że nie ma niedoborów żywieniowych w kluczowych składnikach odżywczych wymaganych do odporności i jest warta biorąc pod uwagę, szczególnie jeśli Twój styl życia jest gorączkowy, a wzorce żywieniowe nieregularne.

Echinacea

Istnieją pewne dowody na to, że popularne zioło Echinacea, przyjmowane natychmiast na początku kaszlu lub przeziębienia, skraca jego czas trwania. To prawda, że wiele wczesnych badań nad tym ziołem nie znalazło żadnych korzyści. Okazało się jednak, że było tak, ponieważ produkty stosowane w próbach zawierały bardzo mało składników aktywnych. Dlatego ważne jest, aby przyjmować go w postaci znormalizowanego produktu z jeżówki, bogatego w aktywne składniki.

Czosnek, chili i imbir

Produkty te mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne – świetna wiadomość dla miłośników curry! Można je również stosować w wielu innych formach.

Probiotyki

Wykazano, że pokarmy takie jak żywy jogurt, napoje jogurtowe i inne sfermentowane produkty zawierające przyjazne bakterie (probiotyki) zwiększają odporność u tych, którzy są aktywni fizycznie, i są zdecydowanie zalecane po leczeniu antybiotykiem (który zabija wszystkie bakterie w jelito, w tym przyjazne błędy). Jednak naprawdę potrzebujemy więcej badań w tej dziedzinie, zanim będziemy mogli śmiało zalecić rutynowe codzienne stosowanie tych produktów, szczególnie w celu zwiększenia odporności. Podsumowanie: Niezależnie od tego, czy kochasz, czy nienawidzisz zimy, kaszel, przeziębienia i grypa to coś, czego zdecydowanie chcesz uniknąć. Dobra wiadomość jest taka, że chociaż nie zawsze masz wpływ na najbliższe otoczenie, to i tak możesz poważnie wzmocnić swoją obronę immunologiczną. Zrobisz to dzięki kilku prostym wskazówkom żywieniowym. Co więcej, te wytyczne poprawią także poziom energii i poprawią samopoczucie – nawet jeśli tak jak ja nienawidzisz zimy!

Na zakończenie podsumowanie i zestawienie suplementów wspomagających odporność, według ich przydatności potwierdzonych badaniami

Suplement

Proponowany mechanizm działania

Dowody na skuteczność

Witamina D

Jest to niezbędna rozpuszczalna w tłuszczach witamina, o której wiadomo, że wpływa na kilka aspektów odporności, szczególnie na odporność wrodzoną (np. Ekspresję białek przeciwdrobnoustrojowych). Ekspozycja skóry na światło słoneczne stanowi 90% źródła witaminy D. Umiarkowanie wspiera odporność sportowców.
Dowody niedoboru u niektórych sportowców i żołnierzy, szczególnie w zimie (zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne skóry)
Niedobór związany jest ze zwiększoną podatnością na przeziębienia.
Zalecane 1000 IU/dzień D jesień-wiosna, aby utrzymać wystarczalność

Probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po podaniu doustnym przez kilka tygodni mogą zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii w jelitach. Związano je z szeregiem potencjalnych korzyści dla zdrowia jelit, a także z modulacją funkcji odpornościowych. Umiarkowana poprawa odporności oraz zdrowia jelit  u sportowców przy dziennej dawce ~ 10 mln żywych bakterii
Przegląd  z 12 badań (n = 3720) pokazuje ~ 50% zmniejszenie częstości przeziębień  i ~ 2 dni skrócenie stany chorobowe; niewielkie skutki uboczne.
Potrzebne są dodatkowe dowody potwierdzające skuteczność w zmniejszaniu stresu żołądkowo-jelitowego i infekcji, na przykład u podróżującego sportowca. 

Witamina C

Jest to niezbędna rozpuszczalna w wodzie witamina przeciwutleniająca, która tłumi ROS i zwiększa odporność. Zmniejsza odpowiedzi interleukiny-6 i kortyzolu na wysiłek fizyczny u ludzi. Umiarkowana poprawa odporności  dla „zapobiegania przeziębieniu”.
Przegląd 5 badań wykonano na ciężko trenujących  (n = 598) pokazuje ~50% zmniejszenie przeziębień u przyjmującego witaminę C (0,25–1,0 g/dzień).
Wymagane dalsze badania na sportowcach
Niejasne, czy przeciwutleniacze ograniczą adaptację w dobrze wytrenowanych
Stosunkowo niewielki wpływ na kortyzol w porównaniu z węglowodanami; pomiary odporności nie różnią się od placebo .
Przeglądy medyczne nie wykazują korzyści z rozpoczęcia suplementacji witaminą C (> 200 mg / dzień) po wystąpieniu przeziębienia

Węglowodany (napoje, żele)

Utrzymuje poziom glukozy we krwi podczas ćwiczeń, obniża poziom hormonów stresu, a tym samym przeciwdziała zaburzeniom odporności. Niewielka poprawa odporności na przeziębienia
Spożycie węglowodanów podczas wysiłku  (30–60 g/godzinę) osłabia hormon stresu i niektóre zaburzenia immunologiczne podczas ćwiczeń.
Bardzo ograniczone dowody, że modyfikuje to ryzyko infekcji u sportowców 

Siara bydlęca

Pierwsze mleko krowy, które zawiera przeciwciała, czynniki wzrostu i cytokiny
Twierdzono, że poprawia odporność błony śluzowej i zwiększa odporność na infekcje
Niewielka poprawa odporności, które powoduje, że siara bydlęca ogranicza spadek ilości białek przeciwdrobnoustrojowych w ślinie po ciężkim wysiłku fizycznym.
Niektóre dowody u niewielkiej liczby uczestników, że siara bydlęca zmniejsza podatność na infekcje, ale dawka wymaga dalszych badań

Polifenole, na przykład kwercetyna

Są to flawonoidy roślinne. Badania in vitro wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciw utleniające i przeciw patogenne. Dane dotyczące zwierząt wskazują na wzrost biogenezy mitochondrialnej i wydajności wytrzymałościowej. Umiarkowana poprawa odporności.
Badania na ludziach wykazały pewne zmniejszenie podatności na przeziębienia podczas krótkich okresów zintensyfikowanego treningu. Za to łagodną stymulację mitochondrialnej biogenezy, oraz wydajności wytrzymałościowej u średnio wytrenowanych sportowców.
Ograniczony wpływ na markery odporności
Najlepszy efekt przeciwwirusowy zaobserwowano dla kwercetyny.

Cynk

Jest to niezbędny minerał, który, jak się twierdzi, zmniejsza występowanie i czas trwania przeziębienia. Cynk jest wymagany do syntezy DNA i jako kofaktor enzymów dla komórek odpornościowych. Niedobór cynku powoduje upośledzoną odporność (np. atrofię limfoidalną), a niedobór cynku nie jest rzadkością u sportowców. Brak wsparcia tezy że pomaga „zapobiegać przeziębieniu ”
Wysokie dawki cynku mogą osłabiać funkcję odpornościową i należy tego unikać.
Natomiast cynk okazał się przydatny  dla „leczenia przeziębienia”
Przegląd badań pokazuje korzyści z pastylek z soli cynku (75 mg) w celu skrócenia czasu trwania przeziębienia; jednak cynk należy przyjmować <24 godziny po wystąpieniu przeziębieniu  tylko przez czas trwania przeziębienia. Skutki uboczne obejmują zły posmak w ustach  i nudności. 

Glutamina

Jest to nieistotny aminokwas, który jest ważnym substratem energetycznym dla komórek odpornościowych, szczególnie limfocytów. Krążąca glutamina jest obniżana po długim wysiłku i bardzo ciężkim treningu. Wykazuje pewną poprawę odporności.
Suplementacja przed i po wysiłku nie zmienia zaburzeń immunologicznych.
Niektóre badania dają dowody zmniejszenia przeziębienia  po zawodach wytrzymałościowych u zawodników otrzymujących suplementację glutaminy (2×15 g).
Mechanizm efektu terapeutycznego wymaga badania. 

Kofeina

Jest to środek pobudzający występujący w różnych produktach spożywczych i napojach (np. Kawie i napojach sportowych). Kofeina jest antagonistą receptora adenozynowego, a komórki odpornościowe wyrażają receptory adenozynowe. Ograniczona poprawa odporności .
Są dowody, że suplementacja kofeiną aktywuje limfocyty i osłabia spadek funkcji neutrofili po wysiłku
Skuteczność zapobiegania przeziębieniu u sportowców pozostaje nieznana. 

Jeżówka

Jest to ekstrakt ziołowy, który ma wzmocnić odporność poprzez działanie stymulujące na makrofagi. Istnieją na to pewne dowody in vitro. Ograniczona poprawa odporności.
Wczesne badania na ludziach wskazywały na możliwe korzystne efekty. Nowsze, prowadzone na większą skalę i lepiej kontrolowane badania nie wskazują aż tak bardzo dużego wpływu Echinacei na występowanie infekcji lub nasilenie objawów przeziębienia. 

Omega-3

Znaleziono w oleju z ryb
Może wpływać na funkcję odpornościową, działając jako paliwo, pełniąc rolę składników błony lub regulując tworzenie eikozanoidów, na przykład prostaglandyna
Prostaglandyna ma działanie immunosupresyjne.
Podobno po ćwiczeniu wywiera działanie przeciwzapalne
Dobre działanie na średnie i małe stany zapalne oraz zmian funkcjonalne po niszczącym mięśnie ekscentrycznym ćwiczeniu u sportowców.

Witamina E

Niezbędna rozpuszczalna w tłuszczach przeciwutleniająca witamina, która tłumi ROS wywołane wysiłkiem i zwiększa odporność Działanie wzmacniające odporność u osób osłabionych, przetrenowanych i osób starszych, ale bez korzyści dla młodych, zdrowych ludzi
Jedno badanie faktycznie wykazało, że suplementacja witaminy E zwiększyła odporność na przeziębienie u osób poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu
Wysokie dawki mogą działać prooksydacyjnie. 

β-glukany

Polisacharydy pochodzące ze ścian komórkowych drożdży, grzybów, alg i owsa, które stymulują wrodzoną odporność Brak reakcji u ludzi.
Skuteczny u myszy zaszczepionych wirusem grypy; jednak badania na ludziach i ze sportowcami nie wykazały żadnych korzyści.

Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe Przeziębienie jesienno-zimowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *