Czas grillowania!

W artykule Czas Grillowania! Bartosz Guran porusza rozmaite problemy, między innymi podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie czy grillowanie jest zdrowe? Dzięki niemu dowiadujemy się, co zrobić żeby nasze posiłki były jak najlepsze. Udziela także wskazówek jak marynować i komponować potrawy dla osiągnięcia najlepszych rezultatów.

Czy potrawy z grilla są zdrowe, czy wprost przeciwnie? Przecież jedną ze złotych zasad zdrowego odżywiania się w restauracjach jest wybór „grillowanych” potraw nad „smażonymi”. Dzieje się tak, ponieważ jedzenie z grilla jest na ogół zdrowsze. Głównie dzięki temu, że nie ma na nim panierki ani nie ocieka sosem i tłuszczem.

Poza tym w grillowanych posiłkach jest coś, co sprawia, że ​​wyglądają i smakują fantastycznie. Nie do końca wiadomo, czy to zasługa dymnego posmaku czy może ciekawych smaków marynat? Może dzieje się tak ze względu na świeży smak, który pochodzi z pieczenia czegoś na dużym ogniu przez krótki czas?

Dwa minusy grillowania

Wiele osób spożywa bardzo tłuste mięsa, wędliny a przede wszystkim kiełbasy, które doprawiają sosem. To dostarcza do organizmu dużo kalorii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu do Twojej diety.
Następnie jest kwestia kilku związków potencjalnie rakotwórczych: wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) i amin heterocyklicznych (HCA). WWA powstają, gdy tłuszcz z mięsa kapie na gorące węgle lub element grillowy. Są następnie przenoszone na żywności dzięki żarowi i wznoszącemu się dymowi. Niestety, te pyszne zwęglenia, które tworzą się na mięsie, mogą również zawierać WWA. Tymczasem HCA powstają, gdy czerwone mięso, drób i ryby poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze, takim jak grillowanie lub pieczenie.
Zrezygnuj z typowych majonezów, sosów do grilla, na rzecz smacznych a dietetycznych sosów o minimalnej ilości kalorii, cukrów i tłuszczy.

Nie możesz się doczekać na czas grillowania? Korzystając z tych wskazówek sprawisz, że Twoje posiłki latem, będą dużo zdrowsze.

Czas grillowania!

Zacznij od wyboru wysokiej jakości mięsa, kurczaka i ryb

Poszukuj wołowiny z hodowli ekologicznej, od zwierząt wypasanych na pastwisku, karmionych trawą i kurczaków z chowu na wolnym wybiegu. Kupuj w miarę możliwości ryby żyjące na wolności lub pochodzące z ekologicznej hodowli. Łosoś jest szczególnie zdrowy, ponieważ jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Unikaj wyrośniętych okazów ryb (miecznika, makreli, tuńczyka), które mają wyższe stężenia rtęci ze względu na swój wiek.
Zwierzęta są najzdrowsze, gdy żyją w naturalnym środowisku, a zdrowe dla nas mięso pochodzi od naturalnych, bliskich przyrodzie zwierząt. Jedzenie ekologicznych mięs oznacza również, że unikniesz negatywnych skutków nadmiaru hormonów i antybiotyków często podawanych zwierzętom hodowanym w wielkich fermach.

Marynuj przed grillowaniem

Marynaty nie tylko poprawiają smak potraw z grilla, ale także zwiększają ich bezpieczeństwo. Chemik i lekarz z Lawrence Livermore National Laboratory w Kalifornii odkryli, że marynowany kurczak w prostej mieszance oliwy z oliwek, octu jabłkowego, czosnku, musztardy, soku z cytryny i soli zredukował związki rakotwórcze w gotowym produkcie o ponad 90 procent. Naukowcy nie wiedzą dlaczego; podejrzewają jedynie, że marynowanie wyciąga chemiczne prekursory substancji rakotwórczych. Inna teza mówi, że marynata tworzy warstwę ochronną między mięsem a ogniem. Pamiętaj żeby upewnić się, że sprawdziłeś czystość rusztu do grillowania.

Wskazówki dotyczące marynowania

Wybierając marynaty w butelkach lub robiąc własne, szukaj produktów lub przepisów, które zawierają oliwę lub olej rzepakowy (i które wykorzystują tylko trochę oleju). Przechowuj w lodówce wszelkie produkty marynujące je dłużej niż 1/2 godziny.
Nie przyprawiaj potraw podczas grillowania tym samym płynem, w którym było marynowane mięso. Mięso i drób powinny być marynowane co najmniej 1-2 godziny; z kolei ryby i warzywa na ogół tylko przez godzinę.

Czas grillowania!

Tam, gdzie jest dym, istnieje ryzyko raka

Grillowanie mięsa, drobiu lub ryb, czy to na drewnie, węglu drzewnym, czy gazie, naraża żywność, i nas konsumentów, na dwa oddzielne czynniki rakotwórcze. Pierwsze to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA); druga, aminy heterocykliczne (HCA). Te związki pojawią się w mięsie, drobiu i rybach gotowanych na dużym ogniu. Fani mocno wypieczonych lub zwęglonych kiełbasek, steków, hamburgerów i kurczaków mogą mieć trudności ze zmianą smaku. Jednak warto chociaż ograniczyć to przyzwyczajenie. Nadal będziesz musiał całkowicie gotować lub piec mięso, aby upewnić się, że wyeliminujesz bakterie powodujące choroby, takie jak E. coli. Niektórzy ludzie twierdzą, że samo mięso jest rakotwórcze.
Grilluj mniejsze porcje mięsa, drobiu i ryb, aby szybciej nadawały się do jedzenia i spędzały mniej czasu na grillu. Kolejną sztuczką jest przygotowanie mięsa, ryb i drobiu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a następnie poddanie obróbce cieplnej na grillu.

Im szybciej gotowane lub pieczone są potrawy, tym mniej prawdopodobne jest, że rozwiną się niebezpieczne zwęglenia. Nie grilluj mięsa w temperaturze wyższej niż 165 stopni w przypadku drobiu mielonego; 160 stopni dla zmielonych czerwonych mięs lub mieszanek i świeżej wieprzowiny; lub 145 stopni dla steków z czerwonego mięsa lub kotletów.

Gdy grillujesz mięso, ogranicz ilość tłuszczu, który kapie na węgle. Grillowanie zaczynaj od chudych kawałków niepokrytych w widoczny sposób tłuszczem i skórą. Zacznij od położenia na grillu bardzo chudego mięsa wołowego, wieprzowego lub kurczaka bez skóry. Podążanie za wskazówkami dotyczącymi marynowania może sprawić, że większość chudych kawałków będzie bardziej delikatna i smaczna.

Przekładanie mięsa często może zapobiegać powstawaniu HCA – tak wynika z najnowszych badań. Aby obrócić mięso bez przebijania go (co uwalnia soki, które kapią na węgle), zamiast widelca użyj szczypiec lub szpatułek.

Aby zabić typowe bakterie E. coli, norma zaleca gotowanie mielonej wołowiny do 160 stopni. Jeśli chcesz, miel swoją własną wołowinę, a następnie gotuj lub grilluj natychmiast. Jeśli używasz mięsa kupowanego w sklepie, często obracaj małe hamburgery: badanie w Journal of Food Protection zalecało odwracanie co 30 sekund w celu uzyskania optymalnej redukcji E.coli.

Grilluj owoce i warzywa

Grillowanie owoców i warzyw to świetny pomysł, bez względu na to, czy grillujesz mięso, czy ryby, aby je zjeść. Wszyscy musimy jeść więcej owoców i warzyw, a to jest atrakcyjny sposób na ich podawanie. Prawdopodobnie nie muszę ci przypominać, że jedzenie owoców i warzyw przynosi korzyści organizmowi na wiele sposobów – zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru, otyłości i niektórych rodzajów raka. Ale oto najlepsza część: WWA i HCA nie tworzą się na grillowanych owocach i warzywach. Plus, jeśli masz mięso z grilla, to świetny pomysł, aby uzyskać bogate w przeciwutleniacze owoce i warzywa w tym samym posiłku. Jeżeli boisz się nadmiaru cukrów z owoców lub grilowanych ziemniaków dodaj do tego posiłku berberynę i kwas alfa liponowy.
Niektóre owoce i warzywa doskonale nadające się do grillowania:

  • Pomidory
  • Cebule
  • Papryka
  • Ziemniaki i bataty
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Dynia
  • Banan
  • Mango
  • Jabłko
  • Gruszka

Zdrowe burgery

Czas grillowania!

Zacznij od mielonej wołowiny, która jest co najmniej w 90 procentach chuda. Niektórzy ludzie mają złudzenie, że smak tkwi w tłuszczu, ale najbardziej smakowita jest właśnie chuda część. Możesz zwiększyć swój burger mieszając dowolne z następujących składników: cebulę lub grzyby, pieczarki, odrobina startego cheddaru lub innego dojrzałego sera, suszone pomidory, szpinaku, fety lub oliwek. Dodaj dodatkowe źródło błonnika, serwując hamburgery na pełnoziarnistej bułce lub z naleśnikiem z maki gryczanej. Dodaj również odrobinę dietetycznego sosu barbecue  lub keczupu.

Zdrowe szaszłyki

Badania pokazują, że spożycie wielu witamin i minerałów zapewnia maksymalny wzrost niektórych wartości odżywczych, taki jak żelazo i witamina C. Tak więc dodaj tyle zdrowych warzyw lub owoców między mięsami jaki możesz. Stwórz własne kombinacje szaszłyków z kostką piersi z kurczaka, wołowiny krewetek, łososia, chudej wołowiny, tofu lub tempeh i na przemian z pomidorami cherry, cebulą, papryką, bakłażanem, kawałkami ananasa, brokułami, grzybami, śliwkami, brzoskwiniami lub innymi owocami pestkowymi. Wsuń wybrane produkty na szpikulce, posmaruj odrobiną oliwy z oliwek lub marynaty i grilluj na grillu, aż mięso będzie upieczone i delikatne, a warzywa będą spieczone i zwęglone na brzegach. Uwaga: jeśli używasz drewnianych szpikulców, mocz je wstępnie przez 30 minut, aby uniknąć pieczenia końców podczas gotowania.

Rozmiary porcji

Zachęcaj gości do spożywania mniejszej ilości mięsa, robiąc niewielkie porcje: spróbuj podawać hamburgery o masie 100 g (wykonane z bardzo chudej polędwicy) zamiast dużych kawałków. Wybierz nieprzetworzone mięsa, a unikaj kiełbas i parówek. Dopełnij swój posiłek bardziej świeżymi owocami i warzywami, takimi jak kolba kukurydzy, zielone sałatki liściaste lub jagody w misce. Sprawdź te wskazówki dotyczące kontroli porcji, ale jeżeli nawet będziesz czuć się za mocno najedzony (wszyscy są trochę łakomi) to dodaj do posiłku betaine hcl lub enzymy trawienne.

Po rozpaleniu grilla nie dodawaj już rozpałki do ognia a tym bardziej kiedy już przegotowujesz posiłek. Unikaj też dodawania szyszek, igliwia, papieru i innych rzeczy które tworzą dużo dymu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *