Aspekt pro- i prebiotyków w sporcie

Aspekt pro- i prebiotyków w sporcie

Aspekt pro- i prebiotyków w sporcie jest bardzo istotny – dlaczego? Probiotyki zapewniają wiele korzyści, szczególnie dla zdrowia i dobrego trawienia, dla każdego, kto bierze te suplementy. Nowe badania pokazują, że suplementacja probiotykami może pomóc wzmocnić układ odpornościowy u sportowców i zmniejszyć ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Trzeba pamiętać, że wymagania sportowców różnią się od potrzeb osób mniej aktywnych fizycznie. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. 

Jakie znaczenie mają pre i pro biotyki dla sportowca

Trenerzy od lat wiedzą, że sportowcy są narażeni na duże ryzyko infekcji podczas treningu przed zawodami. Harmonogramy treningu, brak snu, ostra dieta, wyczerpujące ćwiczenia, stres i podróże związane z zawodami mogą zwiększyć ryzyko zachorowania sportowca. Sportowcy chętnie wprowadzają wszelkie niezbędne zmiany, aby pozostać w formie, ale wielu z nich jest zmęczonych przyjmowaniem wszystkiego, co może zagrozić ich zdolności do rywalizacji.

Teraz naukowcy badają rolę, jaką mogą mieć suplementy probiotyczne w utrzymaniu zdrowia u sportowców podczas intensywnego treningu. Suplementy probiotyczne pomagają zwiększyć poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym i wspomagają zrównoważony ekosystem wewnętrzny. Intensywne, długotrwałe ćwiczenia są związane z czasowym osłabieniem układu odpornościowego i zwiększeniem ryzyka infekcji. To sprawia, że sportowcy ciężko trenują przez długi czas i szczególnie narażeni są na infekcje górnych dróg oddechowych. Skutki są proste do przewidzenia.

Pro i prebiotyki – Badania

Badania intensywnego treningu u sportowców wykazały związek między przetrenowaniem a spadkiem odporności. W podstawowym badaniu ( Med Sci Sports Exerc. 1996 Mar; 28 (3): 285-90.Glukoza glutaminowa i infekcje górnych dróg oddechowych podczas wzmożonego treningu u pływaków.) z 1996 r. 24 pływaków, 10 doświadczyło objawów skutków spadku odporności podczas 4-tygodniowego programu treningowego. Badanie to rozpoznało związek między intensywnym treningiem a chorobą, ale nie znalazło przyczyny tego związku.

W 2015 roku pojawiła się teza że drobnoustroje w jelitach wpływają na sprawność wysiłkową. W badaniu, opublikowanym w 2015 r w The Journal of Strength & Conditioning Research , naukowcy odkryli, że osoby z większą różnorodnością flory jelitowej wypadały znacznie lepiej w testach pływania do wyczerpania. Badani wytwarzali również większą ilość enzymów przeciwutleniających, które zmniejszają stres fizjologiczny związany z intensywną aktywnością fizyczną.

W innym czasie naukowcy odkryli, że probiotyki pomagają biegaczom lepiej radzić sobie na bieżni w wysokim upale. Podczas wysiłku fizycznego, szkodliwe bakterie mogą przedostać się z jelit do krwioobiegu, aby wywołać stan zapalny i podnieść temperaturę ciała, co zmniejsza tolerancję organizmu na gorąco i niekorzystne warunki.

Probiotyki, czyli dobre bakterie, poprawiają stan wyściółki jelit, zmniejszając przenikanie z jelit do krwi i kontrolując stan zapalny. Uczestnicy tego badania, którzy przyjmowali probiotyki, mogli ćwiczyć dłużej niż osoby, które nie przyjmowały suplementów.

Badania – c.d.

Sposób, w jaki organizm wykorzystuje tryptofan, może również odgrywać ważną rolę w poprawie systemu immunologicznego.Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do biosyntezy białka w ludzkim ciele. Podczas gdy tryptofan jest korzystny i niezbędny, wysoki poziom tego aminokwasu i jego metabolitów może osłabić układ odpornościowy .Najnowsze badania pokazują, że probiotyki mogą wyrównać poziom tryptofanu, co z kolei zmniejsza ryzyko infekcji.

Suplementy probiotyczne korzystnie wpływają na tryptofan i obniżają ryzyko infekcji.
Głównym przedmiotem badań, opublikowanych w czasopiśmie naukowym Nutrients, było zbadanie wpływu suplementacji probiotykami na metabolizm tryptofanu i częstość występowania infekcji górnych dróg oddechowych po trzech miesiącach wyczerpujących ćwiczeń u wytrenowanych sportowców. (Int J Tryptophan Res . 2015; 8: 41–48.Tryptophan Catabolism in Chronic Viral Infections: Handling Uninvited Guests )

Naukowcy zaprosili do badania 33 elitarnych sportowców. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, jedna grupa przyjmowała probiotyk każdego dnia przez 12 tygodni, podczas gdy grupa kontrolna przyjmowała placebo.Obie grupy kontynuowały swoje regularne ćwiczenia i procedury dietetyczne do swoich normalnych przygotowań sportowych.

Wnioski z badań

Aspekt pre i probiotyków w sporcie

Naukowcy pobrali krew od uczestników, aby zmierzyć stężenia tryptofanu w surowicy. Dodatkowo zmierzyli także stężenie neoperyny (markera aktywacji immunologicznej ) na początku badania i po 12 tygodniach, zarówno w spoczynku, jak i bezpośrednio po wysiłku. Wszyscy uczestnicy zapisywali wpisy w codziennym dzienniku i odnotowywali wszelkie objawy zakaźne.

Po 12 tygodniach poziom tryptofanu spadł o 11 procent w grupie testowej otrzymującej suplementację probiotyczną, ale pozostał niezmieniony w grupie kontrolnej otrzymującej placebo. Członkowie grupy kontrolnej również byli ponad dwukrotnie bardziej narażeni na wystąpienie jednego lub więcej objawów zakażenia górnych dróg oddechowych w porównaniu z osobami przyjmującymi probiotyki. Suplementacja probiotykami może okazać się doskonałym i łatwym sposobem dla sportowców do zachowania zdrowia i uniknięcia infekcji górnych dróg oddechowych podczas intensywnego treningu.

Jak łączyć pro- i prebiotyki z suplementacją?

Metaboliczne produkty probiotyków obejmują amylolityczne, lipolityczne i celulolityczne enzymy trawienne, które pomagają sportowcom skuteczniej absorbować składniki odżywcze. Przekłada się to na większe zyski i lepsze trawienie oraz przyswajanie spożytych produktów spożywczych i suplementów .

Dla utrzymania zdrowia: Weź 50 miliardów jednostek tworzących kolonie (CFU) dziennie suplementu z kombinacją gatunków, z jedzeniem lub bez. Niektóre produkty obejmują również włókna prebiotyczne, takie jak guma akacjowa, FOS (fruktooligosacharydy) lub inulina. Produkty z apteki powinny być przechowywane w lodówce. Nowoczesne suplementy mogą być długo przechowywane. Zawsze jedzcie produkty bogate w probiotyki i prebiotyki.

Jeśli zażywasz antybiotyki, przyjmuj probiotyki kilka razy dziennie, co najmniej 2 godziny od antybiotyków. Staraj się zażywać 100 do 500 miliardów CFU dziennie. Jeśli cierpisz z powodu wrażliwości pokarmowej lub chemicznej, zacznij od produktu, który zawiera tylko organizmy żyjące w glebie (gatunki Bacillus), ponieważ są one mniej prawdopodobne, aby wywołać reakcję.

Korzyści probiotyczne i prebiotyczne

Aspekt pre i probiotyków w sporcie

Chociaż wszyscy potrzebujemy naprawdę różnorodnych probiotyków, , są to pewne szczególne zalety poszczególnych z nich :

  • Bacillus subtilis: Pomaga zwalczać choroby autoimmunologiczne i nieszczelne jelita.
  • Saccharomyces boulardii: Pomaga leczyć trądzik i stany zapalne jelit (IBS).
  • Bifidobacterium infantis : Łagodzi objawy IBS, biegunkę i zaparcia.
  • Bacillus coagulans: Poprawia wchłanianie składników odżywczych i zmniejsza stany zapalne i objawy zapalenia stawów.
  • Bifidobacterium bifidum: Wspomaga produkcję witamin w jelitach i zapobiega biegunce.
  • Lactobacillus casei: Pomaga zwalczać infekcje.
  • Lactobacillus acidophilus: Łagodzi gaz i wzdęcia oraz zmniejsza nietolerancję laktozy.

Jak łączyć i kiedy używać probiotyków

Aspekt pre i probiotyków w sporcie

Tutaj dużo zależy od zaleceń producenta, ale w celu optymalnego przetrwania bakterii z probiotyków należy podać je z posiłkiem lub chwilę przed. Raczej nie na czczo! Sam posiłek powinien zawierać chociaż minimalną ilość tłuszczu, poza tym białka i błonnika a także optymalnie prebiotyczne pożywki dla bakterii. Wiele nowoczesnych suplementów tzw synbiotyków zawiera zarówno pożyteczne szczepy bakterii ale też i dobraną pożywkę dla nich.

Warto też rozważyć kupno probiotyków w kapsułkach dojelitowych które są tak zaprojektowane by rozpuścić się dopiero w jelitach i dzięki temu będą chronić organizmy probiotyczne w drodze do jelit. Bakterie probiotyczne są wbrew pozorom czułe na żywność przetworzoną, chemicznie konserwowaną więc powinno się nie łączyć ich w jednym posiłku. Poza tym probiotyki zle reagują na słodziki , środki smakowe i barwniki. Dlatego też łączenie ich w jednej porcji z suplementem białkowym, który zazwyczaj ma takie dodatki nie jest poprawne.

literatura

Tompkins T, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295–303. PubMed
Connolly ML, Tuohy KM, Lovegrove JA. Wholegrain oat-based cereals have prebiotic potential and low glycaemic index. Br J Nutr. 2012 Dec 28;108(12):2198-206. PubMed

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *