Dieta a poziom cukru we krwi

Dieta a poziom cukru we krwi

Żywność, którą wybierasz w codziennej diecie, ma wpływ nie tylko na cukrzycę, ale także na to, jak się czujesz i ile energii masz na co dzień.

To, ile potrzebujesz jedzenia i picia, zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej i celów które chcesz osiągnąć. Rozmiary porcji wzrosły w ostatnich latach, ponieważ talerze i miseczki, których używamy, stały się większe. Użyj mniejszych naczyń, aby zmniejszyć rozmiary porcji, jednocześnie zwiększając wygląd jedzenia na talerzu.

Żaden pojedynczy posiłek nie zawiera wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których potrzebujesz w odpowiedniej proporcji. Dlatego musisz spożywać pokarmy z każdej z głównych grup żywności, aby dobrze się odżywiać.

Chorzy na cukrzycę, a dieta

Nie ma jednej diety lub planu posiłków, który działa dla wszystkich chorych na cukrzycę. Ważną rzeczą jest przestrzeganie planu posiłków, który jest dostosowany do osobistych preferencji i stylu życia oraz pomaga osiągnąć cele dotyczące poziomu glukozy we krwi, cholesterolu i trójglicerydów, ciśnienia krwi i kontroli wagi.

Węglowodany

Badania pokazują, że zarówno ilość, jak i rodzaj węglowodanów w żywności wpływa na poziom glukozy we krwi. Badania pokazują również, że ogólna ilość węglowodanów w żywności jest silniejszym wskaźnikiem odpowiedzi glikemii niż IG (indeks glikemiczny).

 

Zarówno ilość, jak i rodzaj węglowodanów w żywności wpływają na poziom glukozy we krwi
Zarówno ilość, jak i rodzaj węglowodanów w żywności wpływają na poziom glukozy we krwi

 

Na podstawie badań, dla większości osób chorych na cukrzycę, pierwszym narzędziem do zarządzania poziomem glukozy we krwi jest niestety liczenie węglowodanów.

Indeks Glikemiczny

Ponieważ rodzaj węglowodanów może wpływać na poziom glukozy we krwi, używanie IG może być pomocne w „precyzyjnym” zarządzaniu poziomem glukozy we krwi. Innymi słowy, w połączeniu z liczeniem węglowodanów, może zapewnić dodatkową korzyść dla osiągnięcia celów glukozy we krwi dla osób, które mogą i chcą włożyć dodatkowy wysiłek w monitorowanie swoich wyborów żywieniowych

Wartość IG reprezentuje rodzaj węglowodanów w żywności, ale nie mówi nic o ilości zjedzonego węglowodanu. Wielkość porcji jest nadal istotna dla zarządzania poziomem glukozy we krwi oraz dla utraty lub utrzymania masy ciała.

 

Wielkość porcji jest istotna dla zarządzania poziomem glukozy we krwi oraz dla utraty lub utrzymania masy ciała
Wielkość porcji jest istotna dla zarządzania poziomem glukozy we krwi oraz dla utraty lub utrzymania masy ciała

 

IG pokarmu jest inny, gdy jest spożywany samodzielnie, niż w połączeniu z innymi pokarmami. Gdy jesz żywność o wysokim indeksie glikemicznym, możesz połączyć ją z innymi niskotłuszczowymi pokarmami, aby zrównoważyć wpływ na poziom glukozy we krwi.

Wiele pożywnych pokarmów ma wyższy IG niż żywność o niewielkiej wartości odżywczej. Na przykład, płatki owsiane mają wyższy IG niż czekolada. Wykorzystanie IG powinno być zrównoważone z podstawowymi zasadami odżywiania różnorodności dla zdrowej żywności i umiarkowanej żywności z niewielką ilością składników odżywczych.

Jak mierzyć IG

Indeks glikemiczny (IG) mierzy, w jaki sposób żywność zawierająca węglowodany zwiększa poziom glukozy we krwi. Produkty spożywcze są uszeregowane w oparciu o ich porównanie z pokarmem referencyjnym – glukozą lub białym chlebem. Żywność o wysokim IG zwiększa poziom glukozy we krwi bardziej niż pożywienie o średnim lub niskim IG.

 

Indeks glikemiczny (IG) mierzy, w jaki sposób żywność zawierająca węglowodany zwiększa poziom glukozy we krwi
Indeks glikemiczny (IG) mierzy, w jaki sposób żywność zawierająca węglowodany zwiększa poziom glukozy we krwi

 

Planowanie posiłków przy pomocy GI obejmuje wybór pokarmów o niskim lub średnim IG. Jeśli jesz żywność o wysokim IG, możesz połączyć ją z pokarmem o niskim IG, aby zrównoważyć posiłek.

Żywność o niskim IG

Przykłady żywności zawierającej węglowodany o niskim IG obejmują suszone fasole i rośliny strączkowe (takie jak fasola i soczewica), wszystkie warzywa nieskrobiowe, niektóre warzywa skrobiowe, takie jak słodkie ziemniaki, większość owoców i wiele pełnoziarnistych pieczyw i zbóż (takich jak jęczmień, pieczywo pełnoziarniste, chleb żytni i płatki zbożowe z otrębami). Mięso i tłuszcze nie mają IG, ponieważ nie zawierają węglowodanów.

Przykłady

Poniżej znajdują się przykłady żywności opartej na ich IG.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (55 lub mniej)

  • 100% pieczywo pełnoziarniste lub chleb pumpernikiel
  • Płatki owsiane (zrolowane lub cięte w stali), otręby owsiane, muesli
  • Makaron, przerobiony ryż, jęczmień, bulgar
  • Słodkie ziemniaki, kukurydza, ignam, lima / ziarna masła, groch, rośliny strączkowe i soczewica
  • Większość owoców, nieskrobiowych warzyw i marchwi

Średni IG (56-69)

  • Pieczywo pełnoziarniste, żyto i pita
  • Szybka owsianka
  • Ryż brązowy, dziki lub basmati, kuskus

Wysoki IG (70 lub więcej)

  • Biały chleb lub bajgiel
  • Płatki kukurydziane, ryż dmuchany, płatki otrębowe, płatki owsiane instant
  • Ryż krótko-ziarnisty, makaron ryżowy, makarony i ser z miksów
  • Russet, ziemniaki, dynia
  • Precle, ciastka ryżowe, popcorn, saltine crackers
  • melony i ananas

 

Dieta cukrzycowa – czyli jaka ?

Niektóre z najbardziej popularnych planów żywieniowych dotyczących leczenia cukrzycy to: niskowęglowodanowe, ketonowe, wegetariańskie, wegańskie i węglowodanowe.

Low-Carb

Dieta uboga w węglowodany w leczeniu cukrzycy nie jest nowa. W rzeczywistości jedzenie o niskiej zawartości węglowodanów było jednym z pierwszych sposobów leczenia cukrzycy na długo przed odkryciem roli insuliny i opracowaniem insuliny do wstrzykiwań. Spożywanie nisko-węglowodoru nie zastępuje insuliny, ale przy mniejszej ilości zużytych węglowodanów osoba może potrzebować mniej insuliny i / lub innych leków przeciwcukrzycowych. Dr Bernstein który jest legendą w społeczności chorych na cukrzycę, daje wiele wskazówek dotyczący nisko-węglowodanowego / wysokobiałkowego odżywiania, co jest popularnym planem niskiego poziomu węglowodanów w leczeniu cukrzycy.

Ketogeniczne

„Keto”, jak się często nazywa, koncentruje się na odżywczej produkcji ketonów poprzez bardzo niskie spożycie węglowodanów / niższe białka. Aby wyprodukować ketony odżywcze, większość ludzi musi spożywać poniżej 30 gramów węglowodanów dziennie. Należy pamiętać, że ketonów odżywczych pochodzących z jedzenia bardzo niskiej zawartości węglowodanów nie należy mylić z kwasicą ketonową (DKA), która jest bardzo poważnym i potencjalnie śmiertelnym stanem.

Ogromna większość kalorii spożywanych w diecie ketogennej pochodzi z tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Ta dieta polega na spożywaniu dodatkowych tłuszczów przez cały dzień, aby czuć się pełnym. Terminy „keto” i „low-carb” są często stosowane zamiennie, ale nie są takie same, z bardzo różnymi wymaganiami odnośnie spożycia białka i tłuszczu. Keto ma naturalnie niską zawartość węglowodanów, ale przepisy o niskiej zawartości węglowodanów nie zawsze spełniają kryteria ketogenne.

Wegetariańskie

Diety wegetariańskie mogą pomóc w insulino-oporności i skoku białkowym spowodowanym przez glukoneogenezę (metabolizm pokarmów białkowych i opóźniony wzrost poziomu cukru we krwi, który to powoduje).
Diety wegetariańskie mają wiele odmian:

  • Ovo-lacto (obejmuje jaja i nabiał)
  • Pescatarian (obejmuje ryby i owoce morza)
  • Lacto (tylko nabiał).

Wegetarianie często spożywają chleb, makarony i standardowe marki produktów spożywczych, które nie zawierają mięsa, a także szeroką gamę owoców i warzyw.

Wegańska

Dieta wegańska składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, bez produktów pochodzenia zwierzęcego.Eliminuje to wszelkie tłuszcze zwierzęce i białka z diety i nie oznacza żadnych tradycyjnych produktów mlecznych ani jaj, nawet jako składniki innych produktów spożywczych, takich jak chleb, makaron itp. Podobnie jak w przypadku diet wegetariańskich, niektórzy stwierdzają, że mają lepszą wrażliwość na insulinę, gdy produkty pochodzenia zwierzęcego są usunięte z diety. Ponieważ nie spożywa się pokarmów o niższej zawartości węglowodanów, dieta wegańska może być wyższa w całkowitym spożyciu węglowodanów. Ludzie uprawiający weganizm otrzymują białko ze źródeł roślinnych.

Na co uważać przy układaniu diety dla cukrzyka ?

Żywność, której należy unikać

Słodycze i słodziki
  • Sproszkowane substancje słodzące (inne niż stewia)
  • Cukierki, w szczególności tak zwane rodzaje bez cukru
  • Miód i fruktoza
  • Większość żywności „dietetycznej” i „bezcukrowej” (z wyjątkiem bezcukrowej żelatyny Jell-O, gdy etykieta nie zawiera maltodekstryny i napojów gazowanych, które nie zawierają soków owocowych lub listy innych węglowodanów na etykiecie)
  • Desery (z wyjątkiem żelatyny Jell-O bez maltodekstryny – nie więcej niż ½ filiżanki na porcję) i ciastka: ciasta, ciastka, tarty itp.
  • Żywność zawierająca jako istotny składnik produkty, których nazwy kończą się na -ol lub -ose (dekstroza, glukoza, laktoza, mannitol, mannoza, sorbitol, sacharoza, ksylitol, ksyloza itp.), Z wyjątkiem celulozy; także syrop kukurydziany, melasa, maltodekstryna itp
Słodkie lub skrobiowe warzywa
  • Fasola: fasola chili, ciecierzyca, fasola lima, soczewica, groszek cukrowy itp. (Fasolka szparagowa, groszek, papryka chili, które są głównie celulozą, są w porządku, podobnie jak ograniczone ilości wielu produktów sojowych)
  • Buraki
  • Marchew
  • kukurydza
  • Cebula, z wyjątkiem niewielkich ilości
  • Pakowane szpinak zawierający mąkę
  • Pasternak
  • Ziemniaki
  • Gotowane pomidory, pasta pomidorowa, sos pomidorowy i surowe pomidory z wyjątkiem niewielkich ilości
  • Dynia
Owoce i soki
  • Wszystkie owoce (z wyjątkiem awokado)
  • Wszystkie soki (w tym soki pomidorowe i warzywne)
Niektóre produkty mleczne
  • Mleko
  • Słodzone i niskotłuszczowe jogurty
  • Twaróg (z wyjątkiem bardzo małych ilości)
  • Mleko w proszku i zamienniki kawy
  • Konserwy koncentrat mleka
Ziarna i produkty zbożowe
  • Ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia i mniej znane, „alternatywne”, takie jak kasza, komosa ryżowa i sorgo
  • Biały, brązowy, dziki ryż lub ciastka ryżowe
  • Makaron
  • Płatki śniadaniowe
  • Naleśniki i gofry
  • Chleb, krakersy i inne produkty mączne
Przygotowane produkty spożywcze
  • Najbardziej komercyjnie przygotowane zupy
  • Większość zapakowanych „zdrowych produktów spożywczych”
  • Przekąski (praktycznie wszystko, co pakuje się w celofan, w tym orzechy)
  • Ocet balsamiczny (w porównaniu z octem winnym, białym octem lub octem jabłkowym, balsamiczny zawiera znaczny cukier)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *