Jak tak naprawdę działają Aminokwasy BCAA?

Jak tak naprawdę działają Aminokwasy BCAA?

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które organizm uzyskuje ze spożycia białek znajdujących się w żywności, zwłaszcza w mięsie, produktach mlecznych i roślinach strączkowych. Obejmują one leucynę, izoleucynę i walinę. „Rozgałęziony łańcuch” odnosi się do struktury chemicznej tych aminokwasów. Farmaceuci i lekarze też używają aminokwasów rozgałęzionych w medycynie.

Aminokwasy BCAA + Węglowodany – Redukcja

Ważne jest aby podczas redukcji, nie zgubić mięśni, na które tak ciężko pracowałeś. Zachowanie mięśni spowoduje, że Twoje ciało będzie spalać tłuszcz i będzie w  stanie pracować. Te korzyści mogą się zatrzymać, jeśli zaczniesz tracić masę mięśniową, co większość ludzi odczuwa na własnej skórze, gdy jest na ostrej diecie.

Przyczyną utraty mięśni jest ciężki trening wraz z ograniczeniem kalorii. Jeśli jesz mniej, Twoje ciało nie wykorzysta swoich mięśni do potrzebnej energii, natomiast zmieni się to, gdy dostarczymy mu antykatabolicznego suplementu z BCAA.

Przyjmowanie suplementów BCAA przed i po każdym treningu utrzyma ciało w stanie antykatabolicznym, dzięki czemu będzie możliwe dalsze spalanie tłuszczu. Porcja białka serwatkowego również pomaga, ponieważ zawiera aminokwasy o łańcuchu rozgałęzionym.

Jak działają aminokwasy?
Jak działają aminokwasy?

BCAA – Jak to działa?

Końcowe produkty katalizy leucyny, izoleucyny i waliny w mięśniach mogą być w pełni utlenione w cyklu kwasu cytrynowego; w wątrobie mogą być kierowane w stronę syntezy ciał ketonowych (acetooctan i acetylo-CoA) i glukozy (sukcynylo-CoA). Ponieważ katabolizm izoleucyny kończy się wytwarzaniem acetyloCoA i propionyloCoA, jest on zarówno glukogenny, jak i ketogenny.

Ze względu na to, że leucyna powoduje powstawanie acetylCoA i acetoacetylCoA, jest ona klasyfikowana jako substancja ściśle ketogeniczna. Na podstawie tych informacji zakładam, że jeśli uzupełnisz czystą leucynę, nie powinieneś wywoływać odpowiedzi na insulinę, ponieważ nadal będziesz napędzał produkcję ATP za pomocą ketonów.

Do czego naprawdę przydaje się BCAA?

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są stosowane w leczeniu stwardnienia rozsianego (ALS, choroba Lou Gehriga), stanów mózgu spowodowanych chorobą wątroby (przewlekła encefalopatia wątrobowa, utajona encefalopatia wątrobowa), zaburzeniem ruchowym zwanym późną dyskinezą, chorobą genetyczną zwaną chorobą McArdle’a, chorobą zwaną zwyrodnieniem rdzeniowo-móżdżkowym i słabym apetytem u pacjentów w podeszłym wieku z niewydolnością nerek i pacjentów z rakiem. Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są również stosowane w celu spowolnienia marnowania mięśni u osób, które są zamknięte w łóżku.

Niektórzy używają aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach aby zapobiec zmęczeniu i poprawić koncentrację. Sportowcy stosują aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, aby poprawić sprawność fizyczną i zmniejszyć rozpad białek i mięśni podczas intensywnych treningów. Lekarze dostarczają aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych (dożylnie) w celu nagłego spęcznienia mózgu z powodu choroby wątroby (ostrej encefalopatii wątrobowej), a także gdy organizm był poddany ekstremalnemu stresowi, głodowi lub np po poważnym urazie lub rozległym zakażeniu.

BCAA – Inne zastosowania

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach stymulują budowanie białka w mięśniach i prawdopodobnie ograniczają rozpad mięśni. Aminokwasy z rozgałęzionymi łańcuchami wydają się zapobiegać błędnemu przekazywaniu wiadomości w komórkach mózgowych ludzi z zaawansowaną chorobą wątroby.

Anoreksja – Przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych doustnie wydaje się zmniejszać objawy anoreksji i poprawiać ogólne odżywianie u starszych, niedożywionych osób. Istnieją również wczesne dowody na to, że przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych doustnie może być pomocne dla osób z utratą wagi, która jest związana z rakiem lub chorobą wątroby.

Wyniki sportowe –  Istnieją niespójne dowody na skuteczność aminokwasów rozgałęzionych dla osiągnięcia sportowych wyników. Wiele badań sugeruje, że przyjmowanie aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach nie poprawia samej jakości ćwiczeń ani sprawności sportowej. Jednak badania sugerują, że może zmniejszyć zmęczenie i bolesność mięśni związane z ćwiczeniami, oraz poprawić regenerację.

Katabolizm i pochorobowa utrata mięśni – Przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych doustnie wydaje się zmniejszać rozpad mięśni podczas ćwiczeń. Tutaj kwestią są ustalane dawki, a nie sam fakt działania antykatabolicznego.

Zaburzenie ruchowe (dyskineza) – Przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych doustnie wydaje się zmniejszać objawy zaburzenia mięśni zwane późną dyskinezą.

Amyotroficzne stwardnienie boczne (ALS, choroba Lou Gehriga) – Wczesne badania wykazały obiecujące wyniki ale najnowsze badania nie wykazują korzyści z aminokwasów rozgałęzionych u osób z ALS. W rzeczywistości przyjmowanie aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach może pogorszyć funkcjonowanie płuc i zwiększyć ryzyko zgonu u osób z tym schorzeniem.*

*Niewystarczające dowody (potrzebne dalsze badania)

Aminokwasy – Zastosowania w medycynie

Choroby wątroby spowodowane przez alkohol – Wczesne badania sugerują, że codzienne przyjmowanie rozgałęzionych aminokwasów wraz z kontrolowaną dietą nie zmniejsza ryzyka śmierci u osób z chorobami wątroby spowodowanymi piciem alkoholu.

Choroby wątroby – Chociaż istnieją pewne sprzeczne wyniki, znacząca większość badań sugeruje, że przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych doustnie może poprawić pracę wątroby i mózgu u osób o złych wynikach morfologii krwi.

Choroby psychiczne – Spożywanie napoju zawierającego aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach leucyny, izoleucyny i waliny wydaje się zmniejszać objawy różnych psychicznych manii.

Cukrzyca – Wczesne badania sugerują, że spożywanie węglowodanów z mieszaniną aminokwasów / białek może poprawić odpowiedź na insulinę u osób z cukrzycą. Jednak nie wiadomo, czy przyjmowanie samych aminokwasów rozgałęzionych jako suplementu zapewni te same korzyści.

Rak wątroby – Badania sugerują, że codzienne picie napoju zawierającego aminokwasy rozgałęzione przez okres jednego roku nie poprawia przeżycia po chirurgicznym usunięciu raka wątroby.

Marskość wątroby – Nie jest jasne, czy aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych są korzystne dla ludzi z marskością wątroby, ostatnią fazą długotrwałej choroby wątroby. Wczesne badania sugerują, że aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu nie przynoszą żadnych korzyści. Istnieją jednak badania sugerujące, że aminokwasy rozgałęzione mogą poprawić jakość życia u osób z marskością wątroby.*

*Potrzeba więcej dowodów, aby ocenić skuteczność aminokwasów rozgałęzionych dla tych zastosowań.

Aminokwasy i produkcja HGH

Jak działają aminokwasy?
Jak działają aminokwasy?

Aminokwasy są niezbędne dla naszego zdrowia, a niektóre z nich są silnie związane z produkcją hormonu wzrostu lub ludzkiego hormonu wzrostu w ciele. Niedobory aminokwasów były klinicznie powiązane z alergiami, zaburzeniami układu odpornościowego, depresją i problemami neurologicznymi. Ogólnie – niedobór aminokwasów prowadzi do ograniczenia funkcji ciała i psychiki.

L-arginina jest pół-niezbędnym aminokwasem. Posiada wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu – lepsze wyniki ćwiczeń, wzrost produkcji HGH, pozytywne efekty wzmacniające odporność, przyspieszone odzyskiwanie itp. Próby przeprowadzone na Uniwersytecie w Turynie we Włoszech wykazały, że suplementacja argininą prowadzi do wzrostu produkcji HGH. Uczestnicy badania mieli trzykrotnie wyższy poziom hormonu wzrostu, od tego, który przeciętnie występuje w tej samej grupie wiekowej.

L-Ornityna pochodzi od aminokwasu – argininy. Wysokie dawki L-Ornityny z powodzeniem podniosły poziom hormonu wzrostu w niektórych badaniach. Według badań (Bucci, L., Hickson, JF, Pivarnik, JM, Wolinsky, I., Mc Mahon, JC i Turner, SD (1990) spożycie ornityny i uwalnianie hormonu wzrostu u kulturystów), po połknięciu Ornityny i uwalnianiu hormonu wzrostu u kulturystów, 50% pacjentów doświadczyło znacznego wzrostu poziomu hormonu wzrostu w surowicy.

Kiedy podaje się je razem, L-arginina i L-Ornityna wydają się oferować korzyści anaboliczne. Te korzyści wydają się być spowodowane uwalnianiem hormonu wzrostu, ale pozostaje to nieudowodnione.

Aminokwasy i HGH c.d.

L-lizyna jest niezbędnym aminokwasem. Gdy weźmie się ją razem z argininą L-lizyną, może wyzwalać uwalnianie hormonu wzrostu. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Rzymie 15 zdrowych mężczyzn w wieku od 15 do 20 lat otrzymało 1200 miligramów Piroglutaminian argininy w połączeniu z chlorowodorkiem L-lizyny. U każdego badanego stwierdzono znacznie podwyższony biologicznie aktywny hormon wzrostu od 2 do 8 razy.

Glicyna jest nieistotnym aminokwasem. Nowsze badania udokumentowały, że doustna glicyna może zwiększać poziomy hormonu wzrostu u ludzi.

L-Glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w ludzkim mięśniu, bezpośrednio regulując zarówno produkcję, jak i osłabienie aktywności białek i komórek odpornościowych. Glutamina jest przekształcana w glutaminian, który może bezpośrednio zwiększać wydzielanie hormonu wzrostu.

GABA Kwas gamma-aminomasłowy jest głównym neurotransmiterem hamującym mózg. Badania wykazały, że GABA jest odpowiedzialny zarówno za wzrost hormonu wzrostu (gdy jest w spoczynku), jak i hamowanie hormonu wzrostu (podczas ćwiczeń). Doustna suplementacja GABA zwiększa poziomy hormonu wzrostu u ludzi. Stwierdzono że  pojedyncza doustna dawka 5 g kwasu gamma-aminomasłowego podawana 19 pacjentom znacząco podwyższyła stężenie hormonu wzrostu w osoczu.

Literatura

Askanazi, J., Furst, P., Michelsen, CB, Elwyn, DH, Vinnars, E., Gump, FE, Stinchfield, FE, and Kinney, JM Muscle and plasma amino acids after injury: hypocaloric glucose vs. amino acid infusion. Ann Surg. 1980;191(4):465-472. View abstract.

Bassit, RA, Sawada, LA, Bacurau, RF, Navarro, F., and Costa Rosa, LF The effect of BCAA supplementation upon the immune response of triathletes. Med Sci Sports Exerc. 2000;32(7):1214-1219. View abstract.

Berry, HK, Brunner, RL, Hunt, MM, and White, PP Valine, isoleucine, and leucine. A new treatment for phenylketonuria. Am J Dis Child 1990;144(5):539-543. View abstract.

Bigard, AX, Lavier, P., Ullmann, L., Legrand, H., Douce, P., and Guezennec, CY Branched-chain amino acid supplementation during repeated prolonged skiing exercises at altitude. Int.J Sport Nutr 1996;6(3):295-306. View abstract.

Biolo, G., De, Cicco M., Dal, Mas, V, Lorenzon, S., Antonione, R., Ciocchi, B., Barazzoni, R., Zanetti, M., Dore, F., and Guarnieri, G. Response of muscle protein and glutamine kinetics to branched-chain-enriched amino acids in intensive care patients after radical cancer surgery. Nutrition 2006;22(5):475-482. View abstract.

Literatura – Dalsze pozycje

Blomstrand, E. and Newsholme, EA Effect of branched-chain amino acid supplementation on the exercise-induced change in aromatic amino acid concentration in human muscle. Acta Physiol Scand. 1992;146(3):293-298. View abstract.

Blomstrand, E. and Saltin, B. BCAA intake affects protein metabolism in muscle after but not during exercise in humans. Am J Physiol Endocrinol.Metab 2001;281(2):E365-E374. View abstract.

Blomstrand, E., Andersson, S., Hassmen, P., Ekblom, B., and Newsholme, EA Effect of branched-chain amino acid and carbohydrate supplementation on the exercise-induced change in plasma and muscle concentration of amino acids in human subjects. Acta Physiol Scand. 1995;153(2):87-96. View abstract.

Blomstrand, E., Hassmen, P., Ekblom, B., and Newsholme, EA Administration of branched-chain amino acids during sustained exercise–effects on performance and on plasma concentration of some amino acids. Eur J Appl.Physiol Occup.Physiol 1991;63(2):83-88. View abstract.

Blomstrand, E., Moller, K., Secher, NH, and Nybo, L. Effect of carbohydrate ingestion on brain exchange of amino acids during sustained exercise in human subjects. Acta Physiol Scand. 2005;185(3):203-209. View abstract.

Bodamer, OA, Hussein, K., Morris, AA, Langhans, CD, Rating, D., Mayatepek, E., and Leonard, JV Glucose and leucine kinetics in idiopathic ketotic hypoglycaemia. Arch.Dis Child 2006;91(6):483-486. View abstract.

Borsheim, E., Bui, QU, and Wolfe, RR Plasma amino acid concentrations during late rehabilitation in patients with traumatic brain injury. Arch.Phys.Med Rehabil. 2007;88(2):234-238. View abstract.

Bossola, M., Scribano, D., Colacicco, L., Tavazzi, B., Giungi, S., Zuppi, C., Luciani, G., and Tazza, L. Anorexia and plasma levels of free tryptophan, branched chain amino acids, and ghrelin in hemodialysis patients. J Ren Nutr 2009;19(3):248-255. View abstract.

Brosnan, JT and Brosnan, ME Branched-chain amino acids: enzyme and substrate regulation. J Nutr 2006;136(1 Suppl):207S-211S. View abstract.

Calvey, H., Davis, M., and Williams, R. Controlled trial of nutritional supplementation, with and without branched chain amino acid enrichment, in treatment of acute alcoholic hepatitis. J Hepatol. 1985;1(2):141-151. View abstract.

Carli, G., Bonifazi, M., Lodi, L., Lupo, C., Martelli, G., and Viti, A. Changes in the exercise-induced hormone response to branched chain amino acid administration. Eur J Appl.Physiol Occup.Physiol 1992;64(3):272-277. View abstract.

Chcesz wybrać właściwe aminokwasy dla siebie?

Zajrzyj do Rankingu Muscle Power i przekonaj się, które produkty są najchętniej kupowane przez sportowców!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *